Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

30-Plussers mogen toch naar school

21 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

Jaarlijks mogen 47.000 30-plussers toch een mbo-opleiding volgen. De financiering wordt beperkt tot 2 jaar en er wordt een hogere bijdrage gevraagd van werknemers en werkgevers. Het kabinet wil met dat alternatief vooral de zorgsector en de technische sector mogelijkheden bieden om snel voldoende personeel op te leiden.

In het regeerakkoord heeft het kabinet een leeftijdsgrens van 30 jaar voor publieke bekostiging van mbo-opleidingen geïntroduceerd. Op verzoek van de Tweede kamer is gezocht naar een alternatief om het scholingsaanbod voor 30-plussers overeind te houden. Er komt een nieuw, arbeidsmarktbericht, programma voor 30-plusstudenten. Sociale partners en mbo-instellingen maken landelijke afspraken over de hoofdlijnen van het onderwijsprogramma en de verkorting van de opleidingsduur.

Financiering
Het programma wordt deels gefinancierd door de overheid (50 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs en 20 miljoen euro van het ministerie van Vws). Werkgevers en werknemers betalen een hogere bijdrage door verhoging van het cursusgeld. Werkgevers die een substantieel deel van de kosten van het cursusgeld voor hun rekening nemen, krijgen een extra belastingvoordeel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!