Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

76 miljoen voor bewegen

8 april 2008 Door de redactie Geen reacties
Nederlanders, vooral kwetsbare groepen, moeten tussen nu en 2014 veel meer bewegen. Overheid en gemeentes hebben 76 miljoen euro beschikbaar om burgers dagelijks in beweging te krijgen.

Staatsecretaris Bussemaker heeft het Nationaal actieplan sport en bewegen ondertekend. Volgens het plan Impuls Nasb moet over zes jaar 70% van de volwassenen een half uur per dag en 50% van de jongeren een uur per dag bewegen. Dat is 1,6 miljoen mensen méér dan het aantal dat nu aan de beweegnorm voldoet. Er komt extra aandacht voor kwetsbare groepen als gehandicapten, die nog minder bewegen dan de gemiddelde Nederlander. Het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport investeert de komende jaren 38 miljoen euro in de bewegingsplannen. Gemeenten hebben eenzelfde bedrag uitgetrokken voor laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten. Zo is er in totaal 76 miljoen beschikbaar voor een actievere leefstijl. Bewegen draagt bij aan de vermindering van overgewicht en het voorkomen van allerlei gezondheidsproblemen.

De betrokken partijen willen het volgende bereiken:

  • Minder bewegingsarmoede bij vooral de te weinig actieve burgers (doorgaans de meest kwetsbare groepen in de samenleving) en hiermee
  • het verminderen van overgewicht
  • het terugdringen van gezondheidsproblemen als diabetes, hart- en vaatziekten en depressie en ten slotte
  • het realiseren van een meer beweegvriendelijke omgeving.

Kijk op www.minvws.nl voor meer informatie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!