Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Autisme vroeger vast te stellen

18 januari 2010 Door de redactie Geen reacties

De diagnose autisme is bij kinderen van twee jaar al betrouwbaar te stellen. Dat concludeert kinderpsychiater Emma van Daalen in haar promotieonderzoek. De behandeling kan daardoor al op jonge leeftijd beginnen, met groter effect.

Van Daalen onderzocht tweehonderd kinderen van twee jaar die op autisme wijzende ontwikkelingsproblemen vertoonden. Bij tachtig kinderen stelde van Daalen die diagnose. Zij deed dat met een speciale interpretatie van het psychiatrisch handboek (dsm). Ze paste de aanwijzingen aan, omdat drie van de twaalf criteria voor autisme die in het handboek staan, niet bruikbaar zijn bij kinderen jonger dan drie jaar. Anderhalf jaar na haar diagnose bleek negentig procent van de tachtig kinderen inderdaad een autisme spectrum stoornis te hebben. Op de leeftijd van drie-en-een half jaar is de diagnose met zekerheid te stellen.

Haar ontdekking betekent voor kinderpsychiaters "dat ze bij heel jonge kinderen die weinig of niet spreken en spelen of die gedragsproblemen hebben, niet zomaar moeten besluiten het nog een tijdje aan te zien", aldus Van Daalen. "Nu wordt de diagnose autisme vaak pas op de lagere school gesteld. Maar ook op jonge leeftijd is die diagnose al betrouwbaar te stellen, tenminste door kinderpsychiaters die ervaring hebben met zeer jonge kinderen."

Emma van Daalen promoveerde op 14 januari aan het Universitair medisch centrum Utrecht. Informatie: www.umcutrecht.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!