Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bonus in plaats van renteloze hypotheek

30 september 2009 Door de redactie Geen reacties
Afgelopen week ontstond veel beroering toen bekend werd dat directeur Johan van Praet van zorginstelling AveleijnSdt in Twente een renteloze lening van 550.000 euro had van de instelling. Het was een hypotheek op zijn huis. Van Praet hoefde geen rente te betalen, en tot 2013 ook niets af te lossen. Politieke partij SP ontdekte de regeling in het jaarverslag van AveleijnSdt, en stelde er Kamervragen over aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. SP-parlementariër Renske Leijten vond het “te gek voor woorden. Een zorginstelling moet zorg verstrekken. Voor een hypotheek ga je naar een bank.”

AveleijnSdt verdedigde de constructie met het argument, dat het de goedkoopste manier was om de directeur te belonen voor zijn goede functioneren. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat AWBZ-geld op deze manier wordt gebruikt. De instelling heeft de regeling dan ook schielijk teruggedraaid, maar meldt dat Van Praet nu een bonus (‘bindingspremie’) krijgt van vermoedelijk 16.500 euro. Renske Leijten: “Het bankje spelen is over, maar het verstrekken van bonussen blijft doorgaan. Ik vraag me af waarom. Een bestuurder hoort gewoon het werk goed te doen en bonussen zijn ongewenst. Die bonus moet dus ook van tafel.” De directeur verdient al 213.000 euro per jaar.

De stichting en Van Praet krijgen er flink van langs in het discussieforum van RTV Oost : ‘zakkenvullers, graaiersgilde, dieven.’ En: ‘Hoeveel verzorgenden/verpleegkundigen kun je voor dat geld aannemen om de bewoners de aandacht en zorg te geven die ze verdienen?’ Oud zeer komt weer naar boven, zoals het ontslag op staande voet van personeelsleden die op de parkeerplaats stonden te roken. Van Praet is ‘een wolf in schaapskleren.’

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!