Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Column begeleider: Nog wel wat te winnen in de gehandicaptenzorg

22 maart 2018 Anne-Marie Klaassen, Geen reacties

Stichting SIG mag zich dit jaar de beste werkgever van de gehandicaptenzorg noemen. Begeleider Anne-Marie Klaassen oppert in haar column of zij in hun winst kan delen, omdat er bij haar werk nog wel wat te winnen valt.

Van harte gefeliciteerd Stichting SIG met deze eervolle prijs. De SIG is gekozen als beste werkgever van de gehandicaptenzorg op basis van de waardering van eigen medewerkers en ze blinkt uit in betrokkenheid en bevlogenheid. Dit heeft een positieve uitwerking op de arbeidsproductiviteit, meer loyaliteit en een lager ziekteverzuim.

Weer een zieke
Met een schuin oog kijk ik naar SIG, terwijl ik luister naar de geluiden om me heen. Daar hoor ik hele andere berichten. Een bliepje, de groepsapp. Wie kan er vanavond nog een dienst draaien? Ik kijk mijn collega aan en we zuchten allebei. Weer een zieke. Er staan ook nog drie mailtjes onbeantwoord te wachten met vragen over openstaande diensten.

Inmiddels komt er nog een mail binnen van de manager met de vraag waarom er nog niet op een mail is geantwoord die drie dagen geleden is verstuurd. Gelukkig staat de mail er nog onder, want de andere mail zie ik niet zo gauw terug.

Ondertussen kom ik nog wel een andere mail tegen, van ouders van een cliënt. Zij maken zich ernstig zorgen over een beslissing die ik heb genomen. Ik heb hun dochter eventjes alleen gelaten - omdat ik moest assisteren bij een andere woning. Het was onverantwoord volgens ouders en ze willen een gesprek. Oké, mail gezien, over een reactie moet ik even nadenken.


Chaotisch
Eerst een kop koffie bij de buren. Die collega is al bezig met de koffie en thee. Ze ziet er enigszins verhit uit. Vanmorgen was het nogal chaotisch geweest. Eén cliënt weigerde haar medicatie en de koelkast was geplunderd. Ook in de vriezer was iemand geweest. Er was een hap uit een pizza genomen, maar blijkbaar is een bevroren - nog niet afgebakken - pizza niet lekker. Er lag namelijk een pizza met één hap eruit bovenop de vriezer. Wie heeft bedacht om de sloten van de koelkast en vriezer af te halen?

Vervolgens moppert mijn collega door. Zij heeft mail gekregen van de arts. 'Het cholesterol van een cliënt was te hoog, of ze even beter op wilden letten. De cliënt moet zich wel aan haar dieet houden'. Beste arts, wil je dan even zeggen tegen de cliënt dat ze de koelkast en vriezer 's nachts niet moet plunderen?

Tijdens de koffie rinkelt de groepstelefoon van mij. De ouders van die mail… Nou, nu even niet, ik heb namelijk nog geen tijd gehad om over de mail na te denken.


Winstdeling
Hoe zouden ze dat bij SIG doen? Hebben ze daar geen nachtelijke plunderaars? Hebben ze daar altijd goede samenwerking met ouders? Hoe zien de werkroosters eruit bij hen? Zouden ze de mail hebben afgeschaft?

Zij zijn uitgeroepen tot beste werkgever met een goede waardering door hun medewerkers. Wat hebben zij wat wij niet hebben? Beste SIG: Waarin maken jullie het verschil? Het gaat me niet om volgend jaar de winst te pakken. Maar willen jullie de winst delen? Er is bij ons namelijk nog wel het één en ander te winnen.  |  Anne-Marie Klaassen

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!