Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Doodstraf voor zwakbegaafde vrouw

27 september 2010 Door de redactie Geen reacties

In Amerika heeft de overheid vorige week voor het eerst in vijf jaar een vrouw ter dood gebracht. Er is veel opschudding over de executie, omdat de vrouw zwakbegaafd was. Volgens haar advocaat had de vrouw een Iq van 72.

De 41-jarige Teresa Lewis werd ter dood veroordeeld omdat ze in 2002 twee mannen had ingehuurd die haar man en stiefzoon hebben vermoord. Ze wilde zo een levensverzekering van een paar honderdduizend dollar opstrijken.

De huurmoordenaars werden veroordeeld tot levenslang, Lewis kreeg - als initiatiefnemer - de doodstraf. Het argument over haar zwakbegaafdheid heeft haar niet kunnen redden. Ze is met een injectie ter dood gebracht in de gevangenis van Greensville (Virginia).

In de Verenigde Staten heeft een groep belangenbehartigers het opgenomen voor de vele zwakbegaafde en verstandelijk gehandicapte mensen die zware straffen uitzitten. Door hun gebrekkige intelligentie zijn de meesten niet opgewassen tegen agressieve ondervragingen. Ze bekennen daden die ze niet hebben begaan, of zijn slachtoffer van slimmere criminelen die hen hebben misbruikt om klussen op te knappen.

Informatie op www.rug.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!