Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Drie vrienden op zoek naar seks voor autistische man

7 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Een autistische jongeman en twee vrienden gaan in Europa op zoek naar liefde en seks. Hoofdpersoon in de opmerkelijke Italiaanse documentaire 'The special need' is een opgewekte jongeman van eind twintig, met een baan, goede vrienden, lieve ouders. Een probleem heeft hij wel. Hij wil graag een vriendin. Maar als hij op leuke meisjes afstapt deinzen ze achteruit. Want hij dóet ongebruikelijk: hij is niet erg slim en hij is autistisch. Dat hebben de meisjes snel in de gaten.

Hoofdfiguur Enea heeft twee goede vrienden, Carlo en Alex, en die maken zich erg zorgen. Zij hebben geen handicap. Ze scheppen op met hoeveel meisjes ze al hebben gevreëen. En dat gunnen ze hun vriend ook, maar hoe pakken ze het aan? Over de zoektocht van de drie mannen naar een oplossing voor Enea's probleem gaat de prachtige roadmovie 'The special need.'

Wettelijk verboden
Omdat het in hun eigen land, Italië, wettelijk verboden is om te bemiddelen tussen iemand met een seksueel probleem en een prostituee, trekken ze met een kampeerbusje Europa in. Ze zoeken het in seksclubs en bordelen, maar Enea schrikt zich een ongeluk van wat hij daar te zien krijgt. Het helpt hem wel om beter te begrijpen wat hij zoekt.

Praktische cursus
Uiteindelijk belanden ze in Duitsland in een vormingscentrum waar jongeren met een beperking een zeer aanschouwelijke en praktische cursus seksualiteit krijgen. Eindelijk kan Enea een vrouw aanraken, haar strelen, en gemeenschap hebben. De psychologe die de lessen geeft zegt hem: 'je kunt hier leren wat seks is, maar ik word niet jouw vriendinnetje.' Dat zal hij toch in zijn eigen omgeving moeten zoeken. Zijn eerste poging strandt, toch is hij door de reis een stuk zelfverzekerder geworden.

The special need gaat in Nederland in première tijdens het Idfa-festival (20 november – 1 december). Informatie op www.idfa.nl. Bekijk hieronder de trailer.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!