Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: verlies en herstelgerichte rouw

2 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Hoe help je mensen met een ernstige meervoudige beperking bij het verlies van een dierbare? Begeleider Ina Braber deelt een bijzondere anekdote over hoe ze een cliënt helpt die zijn vader mist. Lees haar bijdrage voor de rubriek Echt gebeurd in Klik, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 5 2019:

Echt gebeurdTerug naar zee
Een ernstig meervoudig beperkte man, we noemen hem hier Pim, heeft nog steeds veel verdriet om zijn jaren geleden overleden vader. Wat blijkt: Pim kan zich erg goed ontspannen bij herinneringen die hem meenemen naar de fijne tijd met zijn vader.

Eerst laten we hem uithuilen over vader en dan gaan we met hem in gedachten terug naar een wandeling met zijn vader aan het strand. We praten over het zwemmen met papa in zee. En ruiken de geuren van de zilte zee. Samen genieten met papa, schelpen zoeken. En dan zwaaien naar papa. Dag papa!

Heel rustig komen we weer terug in het hier en nu. Een ontspannen Pim gaat weer terug de activiteiten in. Zo halen we papa van tijd tot tijd even terug bij Pim en zwaait hij hem weer uit. Een kleine praktische vertaling van de slingerbeweging van verlies en herstelgerichte rouw.  |  Ina Braber

Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!