Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra controle op nieuwe zorgverleners

21 oktober 2010 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg houdt het komende handerhalf jaar extra toezicht op nieuwe zorgleveranciers in de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kraamzorg. De Inspectie wil weten of nieuwkomers voldoen aan wettelijke eisen zoals klachtregeling, zorgplan en medezeggenschap voor cliënten.

Als een nieuwe zorgorganisatie niet aan de wettelijke eisen voldoet, neemt de Inspectie maatregelen. In 2009 deed de Inspectie onderzoek naar zorgorganisaties die pas begonnen, of die al langer bestonden maar nog niet geregistreerd waren en daardoor onbekend bij de Inspectie. Conclusie van het onderzoek is dat cliënten grote risico's lopen bij dergelijke nieuwkomers, omdat er geen voorwaarden worden gesteld bij de start van nieuwe toetreders. Een club of particulier begint zorg te verlenen zonder te voldoen aan wettelijke voorwaarden en zonder duidelijke visie op wat nodig is om verantwoorde zorg te leveren.

De Kwaliteitswet zorginstellingen geldt voor bestaande zorgorganisaties, maar ook voor nieuwe toetreders die zorg verlenen in georganiseerd verband. Het maakt niet uit of de klanten de zorg betalen uit een persoonsgebonden budget of van hun eigen geld. De toezichtscampagne van anderhalf jaar (tot eind 2011) is bedoeld om nieuwe zorgverleners bewust te maken van de voorwaarden voor verantwoorde zorg.

Het rapport: Grote zorgen over 'nieuwe' toetreders op de thuiszorgmarkt, is te downloaden op www.igz.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!