Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film Gabrielle: Vechten voor liefde

23 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Gabrielle is het zat dat iedereen alles voor haar bepaalt. Ze wil haar eigen appartement, want iedereen die een eigen appartement heeft, heeft liefde. En iedereen in de instelling is alleen, zo redeneert de hoofdrolspeelsters van de gelijknamige Canadese film. Recensie uit Klik 7 van 2013

Gabrielle is een verstandelijk beperkte jonge vrouw met het syndroom van Williams, en een groot muzikaal talent. Haar grote liefde Martin, heeft ze leren kennen bij het koor waarmee ze oefent voor een groot optreden op een muziekfestival. Hij woont nog bij zijn moeder, die de twee het liefst ver uit elkaar houdt.

Ongemakkelijk
De film maakt pijnlijk mooi duidelijk hoe gevangen je je kunt voelen als je door je beperking en anderen die daar van alles van vinden, niet de vrijheid hebt om te doen wat en met wie je wilt. "Ze heeft toch niet aan zijn penis gezeten he?" roept de moeder van Martin uit tijdens een gesprek op de instelling nadat Gabrielle en Martin betrapt zijn bij een vrijpartij. Gabrielle en Martin zitten er ongemakkelijk bij, terwijl de zus van Gabrielle olie op het vuur gooit. "Ze weet hoe condooms werken hoor," aldus Sophie. "Is ze dan niet gesteriliseerd?", bijt moeder terug, "dat is toch normaal bij hun?"

De film is geen simpel betoog voor vrijheid en gelijkheid. Als Sophie haar zus laat proeven aan een zelfstandig leven in haar appartement, treft ze bij thuiskomst Gabrielle in paniek en met een gevaarlijke suikerwaarde aan. Ook Sophie ervaart dat haar zus loslaten nog niet zo gemakkelijk is.

De begeleider van Gabrielle op de instelling weet goed te verwoorden waar beschermen en beperken ophoudt: "Ik werk niet op een gevangenis." Ondanks alles vecht Gabrielle voor haar liefde en leven, die sterker blijkt dan alle belemmeringen.

Gabrielle opende begin september het filmfestival Film by the sea in Vlissingen. De film draait vanaf 31 oktober in de bioscoop.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!