Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gesloten jeugdzorg werkt

23 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Volgens onderzoek aan de Radboud universiteit Nijmegen hebben jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen baat bij behandeling in instellingen voor gesloten jeugdzorg.

Tot een paar jaar geleden konden jongeren met (zeer) ernstige gedragsproblemen alleen terecht in een justitiële jeugdinrichting. Sinds 1 januari 2008 is het mogelijk om deze jongeren in de gesloten jeugdzorg te behandelen: Jeugdzorg plus. Het onderzoek gaat over de eerste ervaringen hiermee.

300 onderzochte jongeren functioneren een half jaar na behandeling over het algemeen goed in de maatschappij. De meeste zijn niet meer opgenomen in een instelling voor jeugdzorg, hebben goed contact met hun ouders, een goed sociaal netwerk en een goede dagbesteding. Ook gebruiken zij weinig drugs en hebben ze weinig politiecontacten.

De aanpak in gesloten jeugdzorg bestaat uit het bieden van een leef- en woonklimaat waarin zowel

  • stimuleren (het bieden van warmte en ondersteuning aan jongeren) als
  • structureren (disciplineren en het stellen van regels)

centraal staan.

Bijna alle jongeren krijgen een aanvullende individuele behandeling en bij tweederde vindt een gezinsbehandeling plaats. Directe betrokkenheid van gezinsleden heeft een opvallend positief effect op de behandeling.

Informatie over het onderzoek op www.ru.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!