Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geweld in psychiatrie leidt zelden tot rechtszaak

15 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Hulpverleners in de psychiatrie die in hun werk te maken krijgen met geweld melden de incidenten vaak niet bij de politie. Wanneer ze dit wel doen, komt het in veruit de meeste gevallen niet tot een rechtszaak. De politie informeert slachtoffers slecht over het vervolg van hun aangifte of melding.

Dat blijkt uit onderzoek van de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan het onderzoek werkten 1.534 hulpverleners mee. Twee derde was in de afgelopen vijf jaar slachtoffer van (de dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. Meer dan een derde van de respondenten liep hierdoor fysiek letsel op zoals blauwe plekken en kneuzingen, bijt-, brand- en steekwonden. Een kwart van de slachtoffers kreeg psychische klachten, zoals angst en paniek.

Driekwart van de 2.648 gerapporteerde incidenten in dit onderzoek werd niet gemeld aan de politie. 704 slachtoffers hebben het incident wel aan de politie gerapporteerd. In 10% van de gevallen leidde deze aangifte of melding tot een strafzaak (69). Van 45 strafzaken weet het slachtoffer dat er een uitspraak is gedaan. De rechter legde zowel straffen (zoals een gevangenisstraf) als strafrechtelijke behandelmaatregelen (zoals tbs) op. Relatief vaak kreeg de dader een straf (16 keer). Dit impliceert dat het delict de dader, psychiatrisch patiënt, (deels) toegerekend kan worden. Over het algemeen worden slachtoffers slecht geïnformeerd over hun zaak. Bij de helft van de aangiftes en meldingen informeerde de politie slachtoffers niet over het vervolg.

Meer informatie www.geweldindepsychiatrie.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!