Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoge werkdruk leidt tot hartziekte

12 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Vrouwen in de gezondheidszorg die een te hoge werkdruk ervaren, hebben veel meer kans op een hartziekte dan collega's die zich minder gepresseerd voelen.

Deense onderzoekers volgden 12.000 verpleegkundigen. Met een vragenlijst gaven de vrouwen zelf aan hoe zij de werkdruk ervoeren. Bij een follow up, 15 jaar later, waren 580 vrouwen in een ziekenhuis opgenomen geweest wegens hartproblemen.

Vrouwen die hun werkdruk eerder als 'iets te hoog' of 'veel te hoog' hadden gerapporteerd, waren oververtegenwoordigd in de groep hartpatiënten. Zij hadden respectievelijk 25 procent en 50 procent meer kans op hartziektes. Vooral voor vrouwen jonger dan 51 jaar is het risico hoog.

De onderzoekers concluderen dat psychologische stress schadelijk is voor de gezondheid van vrouwen. Het Deense onderzoek is een van de eerste dat naar de effecten van hoge werkdruk op vrouwen heeft gezocht.

Het artikel over het onderzoek 'Psychosocial work environment and risk of ischaemic heart disease in women: the Danish nurse cohort study' is te vinden in het het blad Occupational and environmental medicin

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!