Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kamer wil meer weten over nieuwe Awbz

8 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
Om de toekomst van de Algemene wet bijzondere ziektekosten te garanderen, zijn ingrepen noodzakelijk, zegt de Tweede kamer. Maar gehandicapten en chronisch zieken moeten niet de dupe worden. Hoewel de partijen die meeregeren vinden dat de uitgaven in de hand moeten worden gehouden, gaan zij niet op voorhand akkoord met een bezuiniging van 800 miljoen euro.

De regerende partijen Cda, Pvda en Christenunie maken zich zorgen omdat staatssecretaris niet goed uitlegt wat ze in de toekomst wil met de volksverzekering. Zo wordt niet duidelijk welke groepen mensen straks nog een beroep kunnen doen op Awbz-zorg. De Kamer wil voor Prinsjesdag (in september) een duidelijke uitleg.

Bussemaker wil in 2010 800 miljoen euro bezuinigen op de Awbz. De wet kost nu 22 miljard euro per jaar. Elke werkende betaalt er zo’n 4.000 euro per jaar aan mee.

De laatste jaren is de groep Awbz-gebruikers enorm gegroeid. Bussemaker vindt dat alleen mensen met een ernstig invaliderende aandoening er aanspraak om mogen maken (onverzekerbare zorg). Kinderen met autisme of adhd, gezonde ouderen of licht gehandicapten kunnen in de toekomst geen individuele begeleiding meer krijgen op kosten van de Awbz. Als ze die nodig hebben, moeten ze naar de jeugdzorg, het onderwijs of de gemeente, of ze moeten het zelf oplossen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!