Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kwart thuislozen is verstandelijk beperkt

9 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

Eén op de vier dak- en thuislozen is licht verstandelijk beperkt. Dit blijkt uit het samenwerkingsproject '(On)Beperkte Opvang' van de Federatie Opvang en Mee. Verwacht wordt dat het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking in de maatschappelijke opvang de komende jaren alleen maar groter wordt.

Als gevolg van de financiële crisis en bezuinigingsmaatregelen kan juist deze groep zich steeds moeilijker handhaven. Als hun verstandelijke beperking op tijd wordt onderkend kunnen dak- en thuislozen doeltreffender worden geholpen, zodat ze niet opnieuw in de problemen raken. Een licht verstandelijke beperking, vraagt om een speciale benadering en ondersteuning. Mee Nederland en de Federatie Opvang hebben hiervoor samen een model ontwikkeld en instrumenten en methodieken getoetst.

In 2011 hebben ze vijf pilots gestart in de regio's Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle/Overijssel. Doel is om samen tot adequate ondersteuning te komen van mensen met licht verstandelijke beperkingen in de maatschappelijke opvang. De pilots richten zich op deskundigheidsbevordering, het herkennen van een licht verstandelijke beperking, diagnostiek en ondersteuning. Ondersteuning op maat en begeleiding die past bij hun mogelijkheden, maakt dat zij weer kunnen participeren in de maatschappij of kunnen doorstromen naar een woonvoorziening. Ze hoeven dan niet langdurig een beroep te doen op zwaardere zorg of op de opvang.

Lees meer op de site van Mee Nederland.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!