Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leerstoel inclusief werken

1 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Aan de universiteit van Maastricht is een bijzondere leerstoel Inclusieve arbeidsorganisatie ingesteld. Frans Nijhuis is er de komende vijf jaar hoogleraar. Hij doet onderzoek naar de toegankelijkheid van de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking en voor langdurig werklozen.

Het onderzoek van Nijhuis gaat over drie thema's:

  • Reguliere banen ontwikkelen voor mensen met psychologische of verstandelijke beperkingen, en voor langdurig werklozen.
  • Gedragsverandering bewerkstelligen bij werkgevers, collega's en de medewerkers met een beperking.
  • Hoe kun je de arbeidsmogelijkheden meten, en niet de beperkingen, en met welke methoden ontwikkel je die mogelijkheden bij werknemers?

De leerstoel is gevestigd door de Stichting wetenschapsbeoefening universiteit Maastricht, op verzoek van de Atlant Groep uit Helmond (bemiddelt tussen werkgevers en mensen 'met een grote afstand tot de arbeidsmarkt').

Volgens Atlant-directeur Theo van Kroonenburg moet alle arbeidskracht beschikbaar worden gemaakt, nu krapte op de arbeidsmarkt wordt verwacht. "Het plan van kabinet Rutte om de Wajong te beperken tot duurzaam arbeidsongeschikten vergroot de noodzaak om meer werk te maken van aangepaste betaalde functies."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!