Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Man krijgt celstraf voor seksueel misbruik gehandicapte vrouw

22 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank in Dordrecht heeft een 61-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van een verstandelijk gehandicapte vrouw. Ook moet de man 500 euro schadevergoeding betalen.

De man had de vrouw op 15 augustus 2009 meegenomen naar zijn woning in Sliedrecht. Daar heeft de man haar onder meer betast en gezoend en is met zijn vinger in haar vagina gegaan. Hij heeft verklaard dat hij wist dat ze een verstandelijke handicap heeft.

De vrouw woont op de Merwebolder te Sliedrecht, een intramurale instelling voor verstandelijk gehandicapten. Verstandelijk functioneert ze op matig verstandelijk beperkt niveau Iq: 45) met een ontwikkelingsleeftijd tussen de drieëneenhalf en zes jaar. "Ze is beïnvloedbaar en niet in staat om de consequenties van haar handelen te overzien. Hierdoor is ze kwetsbaar", zo valt te lezen in de uitspraak van de rechtbank.

De verdediging van de man heeft bij de rechter bepleit dat deze rekening houdt met het feit dat verdachte een blanco strafblad heeft en een eenvoudige man is die alleen bijzonder laag onderwijs heeft gevolgd, en werkloos is op 61-jarige leeftijd.

De rechtbank heeft het de man echter zwaar aangerekend dat hij, ter bevrediging van zijn behoeftes, misbruik heeft gemaakt van de verstandelijke tekortkomingen van het slachtoffer. "Verdachte heeft daarmee de lichamelijke integriteit van het slachtoffer op een ernstige manier geschonden.... Dergelijk handelen kan langdurige schade toebrengen aan de geestelijke gezondheid van het slachtoffer", zo luidt de uitspraak.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!