Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer vrijheid voor cliënt en medewerker in gehandicaptenzorg

29 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Een grotere vrijheid voor cliënten én medewerkers. Dat was het doel van de campagne ‘Samen op weg naar vrijheid’ van Vilans. Met als eindresultaat drie interactieve hulpmiddelen voor medewerkers in de gehandicaptensector om te werken aan meer vrijheid in de zorg.

Kenniscentrum Vilans heeft zich met deze campagne sinds april 2016 gericht op de wensen en behoeften van cliënten en personeel in de gehandicaptenzorg. De cliënt is steeds meer centraal komen te staan. Zijn vrijheid wordt minder beperkt, sterker nog: die wordt vergroot. Meer vrijheid voor de zorgmedewerker hoort daarbij.

Vilans heeft de afgelopen anderhalf jaar veel verhalen en tips vanuit de sector gekregen. Daaruit zijn drie hulpmiddelen ontstaan, die leiden tot meer vrijheid in de gehandicaptenzorg. Ze worden gepresenteerd op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector.

  1. Escaperoom: een interactief spel, waarbij zorgmedewerkers uitgedaagd worden de vrijheid van een cliënt te vergroten.
  2. Challenge: iedere week ontvang je een opdracht in de mailbox die te maken heeft met het vergroten van de vrijheid van een cliënt. Door de opdrachten met het team te doen, wordt de kennis over het onderwerp vergroot en ontdekken de medewerkers handige tools die kunnen helpen. Er zijn zes opdrachten plus een evaluatie.
  3. Quiz: hiermee kunnen zorgmedewerkers online hun kennis testen over vrijheidsbeperking.


Behalve de hulpmiddelen bevat de website nog veel meer materialen rond het thema. Denk aan verhalen over vrijheid, ingestuurd door onder meer begeleiders uit de gehandicaptenzorg, en de Inspiratiebox. Deze bevat meer dan 30 hulpmiddelen die zorgmedewerkers kunnen gebruiken bij het werken aan meer vrijheid voor cliënt en zichzelf: filmpjes, e-learnings, trainingen, posters, spellen, analyse-instrumenten, lespakketten en creatieve veranderaanpakken.

De hulpmiddelen zijn te vinden op www.samenopwegnaarvrijheid.nl/vg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!