Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Motoriek van baby's beter in beeld

27 september 2010 Door de redactie Geen reacties

Er is een instrument ontwikkeld om de motoriek van zuigelingen te beoordelen: de 'Infant motor profile'(Imp). Kirsten Heineman promoveerde op onderzoek hiernaar, en concludeert dat het een betrouwbare methode is om motorische problemen in een vroeg stadium op te sporen. Ontwikkelingsstoornissen kunnen dan snel met fysiotherapie worden bijgestuurd.

Op consultatiebureaus wordt vooral gelet op de motorische prestaties van kleine kinderen: de mijlpalen. Maar het is ook nuttig om te kijken hoe mooi en gevarieerd een baby zich beweegt. Het Imp-instrument beschrijft de motoriek van zuigelingen aan de hand van tachtig onderwerpen, verdeeld over categorieën als variatie, vloeiendheid en symmetrie. Een deskundige ziet daardoor snel als bij een kind iets hapert in de bewegingen.

Heineman analyseerde videobeelden van zo'n 200 baby's van 3 tot 18 maanden. Ze vond grote verschillen tussen op tijd en te vroeg geboren kinderen. Bovendien was er een duidelijk verband tussen Imp-scores en risicofactoren, zoals afwijkingen op schedelecho's van baby's.

Informatie op www.rug.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!