Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe zorgopleiding

25 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Komend najaar gaat op tien scholen het Vakcollege zorg van start. De kwaliteitszorgopleiding leidt op en begeleidt in zes jaar mensen naar een baan in de zorg op Mbo-2 en 3-niveau.

Een dergelijke opleiding bestaat al voor technische beroepen, en is erg succesvol. De instroom voor het Vakcollege techniek is 50 procent hoger dan voor andere vakopleidingen, en de betrokkenheid van leerkrachten, bedrijven, ouders en leerlingen is hoog.

Dat zelfde doel, meer leerlingen en meer kwaliteit, wordt nagestreefd met de Vakcolleges zorg, die volgens dezelfde formule werken. De vakcolleges zijn een samenwerkingsproject van ministeries, werkbemiddelingsorganisaties, zorgverzekeraars, zorginstellingen en scholen. Centrale elementen van de opleiding zijn – aldus de organisatoren - vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven. Voor de nieuwe scholen wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld.

De praktijk wordt leidend, omdat bij de Vakcolleges techniek is gebleken dat meer praktijk ook leidt tot betere theoretische kennis. Het komende schooljaar is een pilotjaar. Er wordt gestart met 10 scholen, al doende wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld, vergroten de docenten hun kennis, en moeten zorginstellingen meer betrokken raken. De bedoeling is dat er over vijf jaar dertig Zorgcolleges zijn, met 2.500 leerlingen.

Informatie op www.hetvakcollege.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!