Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Online databank geeft voorbeelden van veilige zorg

14 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

130 voorbeelden van onder meer medicatieveiligheid, systemen voor het veilig melden van incidenten, valpreventie en vrijheidsbeperking zijn online toegankelijk gemaakt op een databank van ZonMw.

Je kunt hiervoor ook je eigen voorbeelden van veilige zorg aanmelden. ZonMw, organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, wil met de database de kennis over patiëntveiligheidmakkelijker vindbaar maken voor toepassing in de praktijk. Het is een resultaat van het programma 'Patientveiligheid in de eerste lijn' van VWS.

Zorgverleners doen er alles aan om de beste zorg te geven. Toch gaat er in elke zorgorganisatie en zorgpraktijk weleens wat mis, waardoor een cliënt of patiënt schade oploopt die vermeden had kunnen worden. In de afgelopen jaren zijn er op het gebied van patiëntveiligheid vele projecten afgerond, instrumenten ontwikkeld en implementatietrajecten gestart. Nu zijn deze in samenwerking met het TNO/Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO bijeengebracht in een database.

De database brengt projecten uit alle zorgsectoren bijeen. Relatief veel projecten betreffen de eerste lijn, ziekenhuizen en verplegings- en verzorgingshuizen. Het streven is om van elke succesvolle methode minstens één voorbeeld in de database te hebben. Niet alle projecten, die soms bijna hetzelfde zijn, komen er in. ZonMw houdt de database de komende jaren actueel.

Organisaties kunnen hun eigen veiligheidsprojecten aanbieden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!