Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouders gehandicapt kind minder immuun

29 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
Ouders die zelf voor hun verstandelijk gehandicapte kind zorgen, zijn kwetsbaarder voor ziektes dan andere ouders. 

Onderzoekers van de universiteit van Birmingham ontdekten dat ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen zwakker reageren op vaccinatie tegen de pneumokokkenbacterie, die longontsteking veroorzaakt. De onderzoekers wilden weten of ingrijpende levensgebeurtenissen het immuunsysteem verzwakken. Als er meer antilichamen in het bloed zitten, wijst dat op een betere bescherming tegen de ziekte. Zestig ouders (gemiddelde leeftijd 41 jaar) deden mee aan het onderzoek. Ze stonden een bloedmonster af voordat ze gevaccineerd werden, en een half jaar later nog één. Ook vulden ze een vragenlijst in over stress en psychologische effecten die samenhingen met de zorg voor hun gehandicapte kind.

Ouders die zorgden voor een verstandelijk gehandicapt kind (Down syndroom of autisme), reageerden veel minder op de vaccinatie dan de ouders van andere kinderen.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de zorg voor een ziekte echtgenoot negatief effect heeft op het immuunsysteem van oudere mensen. Het huidige onderzoek gaat voor het eerst over jongere, gezonde mensen. Volgens de onderzoekers maakt het onderzoek duidelijk dat er meer aandacht moet komen voor de zware taak van ouders van gehandicapte kinderen, en dat ze meer hulp nodig hebben.

Lees meer op www.newscentre.bham.ac.uk .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!