Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Persoonlijke kwaliteiten begeleider cruciaal voor kwaliteit zorg

20 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Een goede hulpverlener in de zorg aan kwetsbare mensen is iemand die niet alleen vaktechnisch bekwaam is, maar ook zijn persoonlijke kwaliteiten kan inzetten in de relatie met de hulpbehoevende. Dat stelde Petri Embregts vrijdag 17 juni op de Universiteit van Tilburg, bij haar aanstelling als bijzonder hoogleraar Beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en bijzonder hoogleraar Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling.

Petri Embregts hield een betoog getiteld 'Zien, bewogen worden, in beweging komen'. Vooral houding en persoonskenmerken van een hulpverlener zijn van invloed op contact maken, afstemmen op de zorgbehoevende, een betrekking of relatie aangaan en deze onderhouden, aldus Embregts.

De hulpverlener zal van alle competentiegebieden gebruik moeten maken om uit te groeien tot een bekwaam en betrokken hulpverlener. Van begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking worden specifieke kwaliteiten en vaardigheden gevraagd, omdat het juist bij deze mensen moeilijk is om op een menselijke, maar ook effectieve wijze te handelen.

Aan de leerstoel Mensen met een verstandelijke beperking, psychopathologie en behandeling van Petri Embregts wordt de Anton Došen Scriptieprijs verbonden voor de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische en/of gedragsproblemen. Embregts is sinds juni 2010 bijzonder hoogleraar op de leerstoel Mensen met een verstandelijke beperking: Psychopathologie en behandeling en de leerstoel Beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog aan Tilburg University.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!