Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Scholen vertellen over hun ervaringen met inclusief onderwijs

15 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Organisatie In1school onderzocht vier Nederlandse basisscholen die voorop lopen met inclusief onderwijs. Deze scholen verwelkomen alle leerlingen uit hun gemeenschap, ongeacht handicap. En slagen erin al deze leerlingen goed onderwijs te bieden. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is te lezen in het magazine ‘Zo kan het ook scholen’.

Dit jaar ratificeerde Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Het verdrag stelt dat onderwijs inclusief moet zijn. Dat wil zeggen dat kinderen met en zonder handicap samen naar dezelfde (buurt)school kunnen en daar, in een veilige omgeving, onderwijs krijgen dat aansluit bij hun individuele mogelijkheden.

Bezwaren
Maar niet iedereen is enthousiast, er zijn ook veel bezwaren te horen: scholen hebben te weinig middelen, leraren zijn overbezet, klassen zijn al zo vol. Toch zijn er diverse scholen in Nederland die het wel voor elkaar krijgen.

Organisatie In1school bezocht vier van deze scholen: De Korenaar in Eindhoven, Het Rondeel in Den Bosch, De Verrekijker in Julianadorp en De Kroevendonk in Roosendaal. Zij bewijzen niet alleen dat inclusief onderwijs mogelijk is; ze ervaren ook dat het meerwaarde heeft voor álle leerlingen.


Magazine
Hoe pakken zij dat aan? Hoe organiseren ze hun onderwijs? Hoe financieren ze het? Welke problemen komen ze tegen? En hoe pakt het uit? Dat lees je in het gratis te downloaden magazine ‘Zo kan het ook scholen. Vier scholen maken werk van inclusief onderwijs’.

De papieren versie van het magazine bestellen door een mail met je naam en adresgegevens te sturen naar
a.vanwijnen@in1school.nl. Vergeet niet het aantal magazines te vermelden dat je wil ontvangen. Tot en met 5 magazines wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd. Voor meer dan 5 magazines geldt een vaste bijdrage van 1 euro per magazine als tegemoetkoming in de druk- en verzendkosten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!