Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ser vindt maatwerk voor jongeren nodig

4 januari 2010 Door de redactie Geen reacties

De Sociaal-economische raad (Ser) heeft unaniem een advies vastgesteld over jongeren met ontwikkelings- of gedragsstoornissen. In 'De winst van maatwerk' onderstreept de Ser dat zij hulp op maat nodig hebben om te kunnen participeren in de samenleving.

De regelingen en voorzieningen zijn voor deze jongeren te ingewikkeld. Daarom is één coördinerend professional nodig die de jongere begeleidt bij diens 'tocht door de instituties'.

De vraag is of dat niet het paard achter de wagen spannen is. In plaats van een coördinerend zorgprofessional zou de overheid er wellicht beter naar kunnen streven, om zorg en begeleiding eenvoudiger en gemakkelijker toegankelijk te maken. Volgens de Ser is er geen sprake van onterecht gebruik van voorzieningen, eerder van een verkeerd gebruik.

"Jongeren krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. De effectiviteit van de jeugdzorg is "teleurstellend gering'. We waden door stroop," zei kroonlid Leo Stevens. "Maar we kunnen niet verwachten dat de professionals in de sector zelf orde op zaken zullen stellen".

Bekijk het rapport 'De winst van maatwerk'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!