Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Technologie geen alternatief voor fixatie'

20 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Domotica – slimme technologie die cliënten in de gaten houdt zoals camera's – zijn geen volwaardig alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen zoals onrustbanden of bedhekken. Dat blijkt uit onderzoek van het EMGO+ en het NIVEL.

Domotica is een samentrekking van het Latijnse 'domus' – huis – en robotica. Het staat onder meer voor technologie die verzorgenden een seintje geeft als een bewoner bijvoorbeeld het bed uitgaat of gaat dwalen. "Daarmee voorkom je dat dus niet, je signaleert het alleen", stelt professor Cees Hertogh van EMGO+. "Domotica lijken daardoor eerder een welkome aanvulling om onveilige situaties te signaleren dan een werkelijk alternatief voor fixatie."

Uit het onderzoek blijkt verder dat verzorgenden en familieleden niet onder alle omstandigheden moeite hebben met vrijheidsbeperkende maatregelen. Ze geven aan dat bewoners het vaak nauwelijks merken, het niet vervelend lijken te vinden en soms zelfs prettig. Ze keuren vrijheidsbeperkende maatregelen wél af als een bewoner er last van heeft en de maatregel niet in het belang van de bewoner wordt ingezet, maar louter om diens vrijheid te beperken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!