Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Technologie helpt cliënten en begeleiders

23 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Met hulpmiddelen worden cliënten zelfstandiger en onafhankelijker. Nieuwe technologie neemt zware en tijdrovende klussen over van begeleiders. Dat is voor alle partijen wennen, maar de winst is groot.

De Lichtenvoorde (Achterhoek) heeft de onafhankelijkheid van de cliënten hoog in het vaandel staan. Technologie is daar een primair hulpmiddel bij; de organisatie is er al een jaar of acht mee bezig.

Méér kunnen
Van elke cliënt zoeken medewerkers uit wat hij lichamelijk, verstandelijk en emotioneel zelf kan, en met welke technische ondersteuning hij méér zou kunnen. In elk nieuw gebouwd appartement zitten alle kabels en contactpunten om die ondersteuning te bieden.

Zodra een cliënt iets nodig heeft, wordt dat zonder al te veel problemen gerealiseerd: plafondlift, afstandsbediening voor ramen, deuren, gordijnen, televisie en verlichting; alarmsignalering, voordeurbeveiliging, communicatiehulpmiddelen.

Tevreden en overtuigd
De cliënten zijn er heel tevreden mee, en dankzij de technologie kan er zuiniger worden geroosterd en is het ziekteverzuim gedaald. Begeleiders zijn er inmiddels van overtuigd dat de techniek hun cliënt helpt en het werk lichter maakt.

In Klik van mei staat er een reportage over.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!