Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Trajectum: ‘Mediawand vergroot contactmogelijkheden tussen begeleider en cliënt met complex gedrag’

7 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij zorginstelling Trajectum worden onder meer cliënten met zeer complex gedrag begeleid. Directe fysieke nabijheid van zorgpersoneel is vanuit veiligheidsoverwegingen bij deze mensen vaak niet mogelijk. Om de communicatie met hen te verbeteren en ze meer controle over hun leven te geven, maakt Trajectum sinds kort gebruik van de Mediawand.

Deze mediawand, een soort communicatieraam van leverancier Recornect, is geschikt voor cliënten waarbij elke prikkel er eigenlijk een te veel is. Via de wand kan de cliënt zelf activiteiten uitkiezen waarbij geen begeleiding noodzakelijk is, zoals

  • muziek luisteren
  • tekenen
  • spelletjes spelen


Ook kan hij via de mediawand de kleur van het licht in de kamer zelf aanpassen aan wat hij prettig vindt, of een mooie afbeelding kiezen waar hij rustig van wordt.


Test
De Mediawand wordt momenteel nog als test ingezet in een afzonderingsruimte, maar de eerste ervaringen van Trajectum zijn positief. De organisatie ziet het als een aanvullend middel om deze groep cliënten ‘een maximale kwaliteit van leven te bieden’.

De aanschaf van de mediawand werd mogelijk door een schenking van de Stichting tot Steun aan stichting Trajectum.  |

Bekijk een filmpje over het gebruik van deze mediawand.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!