Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbond keurt sociaal plan Dichterbij af

11 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De gehandicaptenzorg in Limburg mag niet zomaar worden afgebroken, zegt vakbond AbvaKabo Fnv in een persbericht over het afkeuren van het sociaal plan van gehandicaptenorganisatie Dichterbij. Dichterbij – een grote instelling in de gehandicaptenzorg in Noord-Limburg - wil vooruitlopend op de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 530 van de 5.500 medewerkers ontslaan.

De vakbonden hebben de afgelopen maanden met de directie van Dichterbij onderhandeld over een sociaal plan. AbvaKabo Fnv heeft de medewerkers van Dichterbij opgeroepen om zeer kritisch te zijn over de plannen van de directie. 'Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking hun goede zorg behouden,' aldus de vakbond.

Bezuinigingsplannen
De zorginstelling zegt onder andere te moeten snijden vanwege de bezuinigingsplannen van het kabinet. Abvakabo Fnv vindt het onacceptabel als zorginstellingen voorsorteren op kabinetsplannen die nog niet door het parlement zijn aangenomen. De bond acht de kans groot dat de plannen op forse kritiek stuiten in de Tweede Kamer.

Herplaatsingstermijn
Donderdagavond (10 april) is een bijeenkomst gehouden voor medewerkers van Dichterbij om het concept voor het sociaal plan te bespreken. Abvakabo Fnv had van tevoren aangegeven niet akkoord te gaan met de concepttekst. De directie heeft verzuimd belangrijke gegevens aan te leveren, waardoor gedwongen ontslag door voorsorteren niet is uitgesloten, aldus de bond. Ook ontbreekt een redelijke herplaatsingstermijn waardoor medewerkers - van wie de functie verdwijnt - niet goed genoeg van werk naar werk worden geholpen. De meerderheid van de op de bijeenkomst aanwezige medewerkers deelt deze visie en heeft aan de werknemersorganisaties gevraagd verder te onderhandelen met de directie van Dichterbij.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!