Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Veel managers ontslagen

24 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
In de top van de zorgwereld is een ontslaggolf gaande. Alleen al in de eerste helft van dit jaar zijn meer bestuurders van zorginstellingen de laan uitgestuurd dan in 2007.

In het augustusnummer van Zorgvisie staat de achtergrond van deze ontslaggolf. De ontslaggolf is sectorbreed, de piek zit bij de thuiszorginstellingen. Daar zijn complete raden van bestuur de wacht aangezegd. Door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de aanbesteding raakten veel thuiszorgorganisaties vorig jaar in de rode cijfers met als gevolg dat veel bestuurders werden weggestuurd. Het eerste halfjaar van 2008 zijn 48 leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren onvrijwillig vertrokken. In heel 2007 werden 32 Nvzd-leden ontslagen. Het ware aantal ontslagen ligt hoger, omdat ook managers die geen lid zijn, hun baan kwijt raakten.”

De oorzaak van de vele ontslagen ligt volgens deskundigen aan de veranderde en riskantere zorgwereld met marktwerking, kritische zorgconsumenten en veeleisende zorgverzekeraars. Huidige zorgbestuurders wordt ook verweten te weinig zelfreflectie te hebben, waardoor tussen raden van bestuur en management, medische staf of raad van toezicht sneller conflicten ontstaan.

Op www.zorgvisie.nl is het artikel uit Zorgvisie te downloaden, en schrijven managers en personeels uit de zorg hun reacties op de ontslaggolf.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!