Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vernieuwingen in de zorg sneller invoeren

27 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Arbeidsbesparende vernieuwingen in de zorg moeten breder en sneller worden ingevoerd om de aankomende tekorten op de arbeidsmarkt te kunnen ondervangen. De Raad voor de volksgezondheid en zorg wil allerlei stimuleringsregelingen opheffen, en in plaats daarvan één vernieuwingsfonds voor de zorg oprichten.

"Vergrijzing leidt tot een groter beroep op de zorg en een complexere zorgvraag en daarmee tot een groot arbeidstekort in de zorg in de nabije toekomst. Eén van de oplossingen hiervoor is het toepassen van arbeidsbesparende innovaties: zorg op afstand, domotica, diverse product- en procesverbeteringen en bijvoorbeeld Buurtzorg. Er zijn veel innovaties succesvol ingevoerd. Dan verwacht je een olievlekwerking. Maar de verspreiding van arbeidsbesparende innovaties in de zorg blijft beperkt, doordat de financiële prikkels verkeerd staan en zorgverleners vasthouden aan óude' zorgverlening." De Raad voor de volksgezondheid en zorg onderzocht de belemmeringen, en stelde een advies op: 'Ruimte voor arbeidsbesparende innovaties in de zorg.'

"Bij zorgverleners zijn innovaties vaak onbekend en dus onbemind. Het delen van kennis over effectieve innovaties kan hieraan een bijdrage leveren. Voor zorgverleners is verbetering van de kwaliteit in de zorg een motivatie voor vernieuwing, maar efficiency of arbeidsbesparing niet." De Raad pleit ervoor om zorgverleners continue bij te scholen op ontwikkelingen in de technologie en zorgvernieuwing. Om de kennis over innovaties bij zorgverleners te vergroten brengt de Rvz een krant uit met verhalen en voorbeelden uit de praktijk van arbeidsbesparende innovaties in de zorg. Informatie bij de Raad voor de volksgezondheid en zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!