Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrijwilliger beschuldigd van seksueel misbruik

29 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

Een 60-jarige man uit Noordwijkerhout die als vrijwilliger op een zorgboerderij in Vogelenzang werkte, is aangeklaagd voor seksueel misbruik van een getraumatiseerde jonge man(21) met een verstandelijke beperking.

De verdachte was, nadat zijn vrouw was overleden, en hij zijn baan was kwijt geraakt, in 2010 op de zorgboerderij gaan werken als vrijwilliger. Daar ontdekte hij, en kwam hij uit voor, zijn homoseksualiteit.


In 2011 kwam de jonge man naar de zorgboerderij, Hij heeft een iq van 61, een autistische ontwikkelingsstoornis, en was in het verleden erg gepest. De vrijwilliger ontfermt zich meteen over hem. Medewerkers verklaren dat hij zich erg vaak afzonderde met de jongen, maar niemand trok aan de bel.

Angst
Uiteindelijk vertelt de jongen pas na enige jaren aan zijn moeder wat er gebeurt. Zij ziet daardoor een verklaring voor zijn gewichtsafname, zijn depressies, en zijn angst om naar de zorgboerderij te gaan. Tijdens de rechtszitting in Haarlem wordt de verklaring van een jongen voorgelezen, waarin hij vertelt wat de vrijwilliger met hem uithaalde. Volgens een onderzoek heeft hij door de hele geschiedenis een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

De vrijwilliger is meteen op non-actief gesteld nadat zijn misbruik bekend werd. Hij is daarna als vrijwillige chauffeur aan het werk gegaan bij een andere instelling voor verstandelijk gehandicapten in Noordwijkerhout. Ook daar is hem verzocht te vertrekken, sindsdien doet hij vrijwilligerswerk in de ouderenzorg.  Hij heeft daar niets verteld over zijn geschiedenis.


Kwetsbaar

Ondertussen volgt hij een behandeling voor zedendelinquenten. De reclassering adviseert hem niet meer op een plek te laten werken waar kwetsbare mensen afhankelijk van hem zijn. Wat de officier van justitie betreft valt de ouderenzorg daar ook onder. Zij eiste een voorwaardelijk gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar waarin de man zich onder behandeling moet blijven stellen. Een aanvullende eis is een werkstraf van 160 uur moeten uitvoeren en een schadevergoeding van 2.500 euro aan de jonge man.


Spijt

Tijdens de zitting in de Haarlemse rechtbank betuigt de Noordwijkerhouter de familieleden van het slachtoffer zijn spijt. Een aantal ernstige feiten ontkent hij. Volgens zijn advocaat bleven de handelingen beperkt tot strelingen en voldoet een lagere werkstraf. Verdere behandeling lijkt ook hem echter zinnig.

De uitspraak volgt op 11 augustus.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!