Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wachtlijsten sw groeien

6 september 2010 Door de redactie Geen reacties

De wachtlijsten voor een gesubsidieerde werkplek worden steeds langer. In 2009 duurde het gemiddeld 18,7 maanden voordat een gehandicapte werkzoekende een plaats kreeg, een jaar eerder nog 17,8 maanden en in 2005 13,5 maanden. De oorzaak is dat steeds meer mensen via de Wsw probeert aan een baan te komen.

Cendris, de brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid, signaleert in Trouw van 4 september dat "veel gemeenten hun lange wachtlijsten hebben opgeschoond. Mensen die de wachttijd eerst te lang vonden, hebben zich toen alsnog aangemeld in de hoop op een snellere plaatsing. Daardoor werden de wachtlijsten weer snel langer."

Ook de stijgende werkloosheid droeg bij aan een verlening van de wachtlijsten voor de sociale werkvoorziening. Een woordvoerder van Cendris is erg te spreken over het groeiende aantal bedrijven dat ondanks de crisis arbeidsgehandicapten in dienst neemt. De enige grote werkgever die achterblijft is de overheid.

Staatssecretaris Bijleveld van binnenlandse zaken schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat de meest achterlopende ministeries een plan van aanpak opstellen om aan eerder afgesproken doelstellingen te voldoen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!