Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wajongers aan het werk helpen

8 april 2008 Door de redactie Geen reacties
"De vernieuwing van de Wajong wordt geen bezuiniging, het zal vermoedelijk méér kosten. We investeren juist in de toekomst van jongeren die anders vanaf hun achttiende met een uitkering op een zijspoor worden gezet."  Dit zei minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een conferentie in Dordrecht, over de arbeidsmarkt van jongeren met een verstandelijke, psychische of fysieke beperking in Dordrecht. "We mogen we niet aanvaarden dat jongeren met beperkingen massaal naar de zijkant van de arbeidsmarkt en de samenleving worden gedrongen. Dat is verkwisting van talent, verwoesting van toekomstdromen", aldus de minister.

De minister presenteerde ook onderzoekscijfers:

  •  9 op de 10 Nederlanders vinden dat bedrijven en instellingen jongeren met een beperking moeten aannemen
  •  52 procent vindt dat dit werkgevers niets zou moeten kosten
  •  38 procent vindt dat bedrijven dit ook moeten doen als hen dit geld kost
  •  2 op de 3 Nederlanders zeggen dat het bedrijf waar zij werken ook banen heeft voor mensen met beperkingen
  •  18 procent denkt dat die banen er niet zijn.

Het kabinet komt binnenkort met plannen om de Wajong aan te passen, zodat jonggehandicapten meer en eerder hulp krijgen bij het vinden van werk.
Volgens de minister is er sprake van een verontrustende jaarlijkse groei van het aantal wajongers: van 10.000 nieuwe uitkeringen in 2005 naar 15.000 in 2007. In totaal maken bijna 170.000 mensen gebruik van de Wajong. Als er niets gedaan wordt zullen er in 2050 een half miljoen Wajongers zijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!