Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wanbetalers aanpakken

18 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel van minister Klink om mensen die geen zorgverzekering hebben, op te sporen en aan te pakken. Doel: zorgmijding voorkomen, en de solidariteit tussen burgers overeind houden.

Het wetsvoorstel van de minister van Volksgezondheid moet ertoe leiden dat ongeveer 150.000 onverzekerden worden opgespoord. Zij krijgen drie maanden de tijd om zich alsnog te verzekeren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen van tweemaal 300 euro. Doen ze het allemaal wel, dan levert dat 150 miljoen euro op, en kan de verzekeringspremie van alle verzekerden omlaag.

Volgens stichting de Ombudsman heeft 40 procent van de Nederlandse bevolking problemen met het betalen van de premie. Woordvoerders van alle partijen vroegen tijdens het kamerdebat over deze kwestie om goede voorlichting.

Onder de wanbetalers zitten 18-jarigen die zich voor het eerst verzekeren, dak- en thuislozen, mensen met psychische problemen en gedetineerden. Klink wil de drempel voor mensen die zich alsnog verzekeren zo laag mogelijk houden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!