Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weer meer inclusieve ontmoetingen bij Prokkelweek

3 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met en mensen zonder een verstandelijke beperking die elkaar op leuke en prikkelende wijze ontmoeten, dat is de kern van een Prokkel. De voorheen tweedaagse ontmoetingen in juni is inmiddels uitgegroeid tot een week vol prokkels, dit jaar van maandag 3 tot zaterdag 8 juni.

Tijdens deze eerste prokkelweek vinden er meer dan 300 activiteiten plaats, verspreid over heel Nederland. Deze activiteiten worden vrijwillig georganiseerd en iedereen kan meedoen. Uit alle initiatieven zijn twintig Prokkels genomineerd voor een gouden Prokkel, waaronder een project van zorginstelling Novo waarbij cliënten en wijkbewoners een toneelstuk opvoeren. De Gouden Prokkels worden op vrijdag 28 juni uitgereikt door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

Om aandacht te vragen voor de arbeidsparticipatie van mensen met een verstandelijke beperking is donderdag 6 juni uitgeroepen tot Nationale Prokkelstagedag. Zo'n duizend bedrijven en organisaties zetten die dag hun deuren open en bieden stageplaatsen aan. Met een slag op de beursgong opent Ronald van Wetering (Rabobank Apeldoorn) samen met ervaringsdeskundige Conny Kooijman (Lfb) de Amsterdamse beurshandel van die dag op het Beursplein in Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de Nationale Prokkelstagedag.

Historie
In juni 2007 startte Prokkel tijdens de Verstandelijk gehandicapten 2daagse. Vervolgens zijn er allerlei lokale Prokkelnetwerken gevormd, van zowel ondernemers als zorginstellingen, lokale sportverenigingen, welzijnsinstellingen en cultuurorganisaties Aan dit concept werd de afgelopen jaren vastgehouden. Inmiddels zijn er in Nederland circa 220 netwerken actief.

De netwerken prokkelden tijdens de Verstandelijk gehandicapten 2daagse in 2008 op meer dan 40 plaatsen in Nederland. In 2009 groeide dit tot maar liefst 108 Prokkels. In 2010 hebben er 173 Prokkels plaatsgevonden, in 2011 al meer dan 200 en in 2012 waren het er 270.
Met ingang van 2013 is het prokkelen uitgebreid naar De Week van het Prokkelen, waarvoor dit jaar 323 aanmeldingen zijn. De eerste week van juni staat voortaan in teken van ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandeljike beperking.

Bekijk alle prokkels op de website.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!