Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wie wil voorlichten over seksuele geaardheid bij mensen met een verstandelijke beperking?

18 augustus 2015 Ronny Vink Geen reacties

De verstandelijk gehandicaptenzorg kan wel wat meer informatie gebruiken over en begrip voor cliënten met een andere seksuele geaardheid, zoals homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender. Welke cliënten en begeleiders voelen ervoor om daaraan mee te werken?

Roze bril
Begeleiding zonder Stempel is een project van belangenvereniging van cliënten Lfb, Coc Nederland (emancipatievereniging van homoseksuelen) en kennisorganisatie Vilans. Het project is bedoeld om begeleiders bekend maken met seksuele verschillen tussen hun cliënten. De bedoeling is dat begeleiders met een roze bril naar hun cliënten gaan kijken.

Praten over je seksuele geaardheid
Medewerkers van het project hebben een instrumentenbox met materialen die begeleiders kunnen gebruiken om met cliënten te praten over hun seksuele geaardheid.
Het project zoekt nu vijf mensen met een verstandelijke beperking die homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender zijn, en vijf begeleiders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg die zich betrokken voelen bij deze cliëntengroep.

Duo’s op stap
Er worden vijf duo’s gevormd van een cliënt en een begeleider, die samen voorlichting geven in hun eigen instelling of in instellingen in de buurt. Ze hebben de taak om seksuele verschillen bespreekbaar te maken, en hebben een voorbeeldfunctie. De duo’s krijgen een handleiding, een training en worden gecoacht. Hun ervaringen worden verspreid via de website zonderstempel.nl en het Kennisplein gehandicaptenzorg.

Informatiebijeenkomst
Op 17 september wordt een informatiebijeenkomst gehouden over het project Begeleiding zonder stempel. Informatie bij

You'll need Skype CreditFree via Skype

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!