Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgverleners morren

1 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Volgens onderzoek van vakbond Abvakabo Fnv overwegen steeds meer werknemers in de zorg een baan buiten de sector te zoeken. De gemiddelde zorgverlener is een stuk minder tevreden over haar salaris en arbeidsvoorwaarden dan een jaar geleden, en krijgt schoon genoeg van de bureaucratie en de werkdruk.

Abvakabo FNV vindt de resultaten uitermate verontrustend nu de personeelstekorten groeien. De bond beschouwt de uitslag als een belangrijk signaal voor de cao- onderhandelingen voor alle zorgsectoren. Een greep uit de resultaten van het onderzoek:

 • * In 2009 gaf het grootste percentage van de mensen die meededen aan het onderzoek nog het rapportcijfer 7 aan zijn werk. In 2010 waardeert de meerderheid zijn baan met een 6.
  * 58 Procent van de werknemers overweegt wel eens om een baan te zoeken buiten de zorg. In 2009 was dit nog 51,7 procent.
  * Bijna alle mensen die aan de enquête meededen vinden dat de arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg.
  * In 2009 vond 64 procent dat werken in de zorg slecht wordt betaald. In 2010 is dat toegenomen tot 71 procent.
  * 91 Procent noemt werkdruk en bureaucratie als negatieve aspecten van het werken in de zorg.
  * Het goede nieuws: de groeiende ontevredenheid over het werk heeft weinig effect op de beroepstrots van de werknemers: het merendeel van de respondenten (77 procent) is nog steeds heel trots op haar werk. Het leukste aan het werk in de zorg zijn het contact met cliënten, de voldoening, en het contact met collega's.

Lees meer op www.abvakabofnv.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!